Tasarimda-renklerin-dili

Tasarımda renklerin dili

Bir önceki yazımda Logo Tasarımının Önemi’nden bahsetmiş, kurumsal kimlik oluşumunda neler yapılacağı ve logonun nasıl inceliklere sahip olması gerektiğini anlatmıştım. Önceki yazımda kısa bir giriş yaptığım renkler konusunu bu yazıda daha detaylı bir şekilde anlatacağım, çünkü tasarımda renklerin dili öyle basit bir şekilde geçebileceğiniz bir konu değil.

 

Öyle ki sırf renklerin bıraktığı etkiler üzerinden özel logo çalışmaları yapılabiliyor. Bir tasarımcı gözüyle baktığımda kullanılan renklerin tasarımın temel taşlarından biri olduğunu ve tasarımı tamamen iyi veya kötü gösterebileceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Renkler içerdiği anlamlar ile karşınızdaki kişiye karakterinizi, kurumsal kimliğinizi, kişiliğinizi ve hatta hayata bakışınızı bile anlatabilir. Renklerin duyguları yansıttığı, ruh halini şekillendirdiğini fark edebilirsiniz. Düşünün ki mutsuz bir gündesiniz ve dışarıya çıkmalısınız. Kıyafet tercihiniz ne yönde olurdu? Muhtemelen koyu renkler… Bir tasarımı oluşturmak için karamsar bir ruh haliyle masaya oturduğunuzda aynı şekilde tasarımda kullanacağınız renkler karamsar ruhunuzu temsil eden renkler olacaktır. Tasarımcı olarak zaman zaman tecrübe ettiğim bu tip durumlarda genellikle çalışmaya ara verip, bana keyif verecek ruh halimi neşelendirecek şeyler yapmaya çalışıyorum. Bir profesyonel olarak ruh halimi işime yansıtmamak en büyük prensibim. Daima tasarımını yaptığım kurumsal işler için profesyonel bir bakış açısıyla çalışarak renkleri olması gerektiği şekilde kullanmaya özen gösteriyorum.

En çok kullanılan renkler sırasıyla; kırmızı, siyah, mavi, yeşil, kahverengi, mor, pembe şeklinde ilerler. Şimdi bu renklerin çağrıştırdığı, karşıdaki kişiye yansıttığı anlamları inceleyelim.

Kırmızı: Bu renk için çok sık kullanılan bir söz vardır; ‘kırmızı olsun, üç kuruş fazla olsun!’ Sözün çıkış noktası doğru çünkü kırmızı rengi, canlılığı ve dinamizmi temsil eder, bulunduğu ortama mutluluk yayar. Aynı zamanda iştah açan bir renk olduğunu ve gıda sektöründe birçok firmanın logo tasarımında kırmızı rengi özellikle tercih ettiğini söylemeliyim.

Siyah: Siyah genellikle duygusallığı ve hüznü çağrıştırır, buna ek olarak gücü temsil eder. Bizim ülkemizde ve birçok ülkede her ne kadar hüznü, matemi simgelese de siyah Uzak Doğu ülkesi olan Japonya’da birçok ülkenin aksine mutluluğu temsil eder. Bunun dışında asil duyguları temsil ettiği için, belki de en çok tercih edilen renktir.

Mavi: Mavi rengi sonsuz gökyüzünün, uçsuz bucaksız denizlerin rengini temsil eder. Tasarımlarımda kullanmayı sevdiğim renklerden biri olur kendileri. Mavi, huzuru, sakinliği, sınırsızlık duygusunu ve ferahlık duygusunu temsil eder. Saatlerce masmavi bir denizi izlediğinizde depoladığınız huzuru düşünün; işte mavinin etkisi budur ve tasarımda mavi çok önemlidir.

Yeşil: Doğanın ve baharın temsilcisidir yeşil. İçerdiği canlılık sebebiyle enerji yayar, insanı ferahlatır; güven verir. Bu güven duygusunu aşılamak için özellikle finans sektöründe sıkça kullanılır. Gıda ve sağlık sektöründe de çevre ve doğayı çağrıştırmasından dolayı en çok tercih edilen renk olduğunu söylemeliyim.

Kahverengi: Gerçek duyguların ve disiplinin rengidir kahverengi. Kahverenginin insan beyninde hızlandırıcı bir etkisi olduğu yönünde bilimsel bir çalışma çalışmalar bulunmaktadır.

Mor: İhtişam ve lüks yaşamı temsil eder, tasarımlarda çok sık kullanıldığını söylemem. Genç kızların ve hanımların çok sevdiği renk tonlarından olan mor, esasında nevrotik duyguları temsil eder.

Pembe: Pembe rengi insanlar üzerinde mutlu bir etki bırakır. Sevimli, neşeli ve şirin imajını doğrudan yansıtır. Daha çok çocuklar tarafından sevilen ve çocuklarla ilgili sektörlerde kullanılan renk, sevgi ve rahatlığı temsil eder.

Tasarımda renklerin dili gördüğünüz üzere son derece önemlidir. Sadece logodaki tipografi veya amblem detayına önem verilmemeli, özellikle sektörü ve kurumu temsil edecek doğru renklerle logo desteklenmelidir. Sırf logonun ve kullanılan rengin yansıttığı negatif elektrik sebebiyle bile müşteri kaybı yaşanılabilir. Kırmızı etiketli bir su şişesi düşünün, size ne denli sağlıklı veya soğuk hissi uyandırabilir? Benden söylemesi!

Yorumlara kapalı.