logo-tasarimindaki-hatalar

Logo tasarımında yapılan hatalar

Logo, şahsi ve tüzel bir kuruluşun dışarıdaki yüzü olacağından her detayıyla kişiler ve kuruluşlar için büyük önem taşır. Profesyonel bir tasarımcı olarak, her çalışmamda bu önemi bilerek masaya oturur ve çalışmaya başlarım. Logo tasarımında, renklerden grafiklere kadar her detay firmanın imajını yansıttığından en ufak bir hata dahi prestiji sarsabilir, firmanın imajını zedeleyebilir.

 

Profesyonel tasarım dünyasında birbirinden güzel, yaratıcı tasarımlar olduğu gibi maalesef hatalarla dolu tasarımlar da bulunuyor. Bugün logo tasarımında yapılan hatalara değinerek özellikle mesleğe yeni başlamış olan gençlere yol göstermek istiyorum.

Araştırmadan Tasarım Yapmak

En sık yapılan hatalardan biri araştırma yapmadan sadece kendisine sunulan birkaç bilgiyle tasarım yapmaya başlamaktır. Bu şekilde bir çalışma; eksik, özensiz ve maalesef müşterinin istediğini yansıtmayan sonuçlar doğurur. Bir tasarımcı, logo tasarımı yaparken müşterinin kendisine sunduğu bilgiler haricinde kendi öz araştırmasını yapmalı, logo istenilen sektörün rakip şirketlerini incelemeli ve logonun hizmet vereceği tüketici kitlesini analiz etmelidir.

Fazla Karışık Ve Detaylı Logo Tasarlamak

Logo; basit, sade ve anlaşılır olmalıdır. Şirketin, markanın ismi söylendiğinde kişilerin aklına direkt olarak logo gelir. Birçok tasarımcı bilmeden bu hataya düşüyor ve ne yazık ki logoyu fazlasıyla karışık, türlü detaylara boğulmuş şekilde tasarlıyor. Tasarımdan anlamayan veya tasarımın gücünü önemsemeyen kişiler logodaki bu karmaşıklığı fark etmeyebilir dahası beğenebilir bile fakat bir tasarımcı için bu tarz çalışmalar portfolyo ve tasarım dünyasındaki yeri açısından tam bir başarısızlık kabul edilir. Logo isteyen kuruluşun tüm hizmetlerini logoya sığdırmak logonun karmaşık ve özensiz görünmesine yol açar. Tasarımın her aşamasında logonun, şirketi temsil edecek bir imza, bir imge olarak düşünülmesi işleri kolaylaştırabilir. Bu konuda dünya devi markalar ve logolar incelenerek feyz alınabilir.

Hazır Materyal Kullanmak

Kişiye özel bir logo oluşturmak için logonun tasarım aşamasında kullanılan her materyal (vektör, grafik vs.) özgün olmalı ve sıfırdan oluşturulmalıdır. Hazır vektör ve grafik satışı yapılan yerlerden alınan materyaller logonun benzer olmasına sebebiyet verir ve özgünlükten uzaklaştırır. Satın alınarak logoya dâhil ettiğiniz bir vektörü daha sonra farklı logo ve tasarımlarda görmeniz yüksek bir ihtimal. İşini seven, özen gösteren biriyseniz bunu çalışmalarınıza da yansıtmalısınız. Profesyonel olmak bunu gerektirir.

Yanlış Renkler Kullanmak

Renkler, logo tasarımının bel kemiğidir. Bu konuda yapılan yanlış tercihler logonun grafiksel görüntüsü ne kadar iyi olursa olsun logoyu aşağı çeker ve güçsüz bir görüntü sağlar. Renklerin, duygular üzerindeki etkisini bilmeli ve logo yapılacak sektör, hedef kitle araştırılarak en doğru renk tercihi yapılmalıdır.

Font Karmaşıklığı

Tasarımcı kişiler, yaptıkları çalışmalarda benzersiz fontlar, güçlü karakterler kullanmayı sever. Bir tasarımcı olarak ben de sıklıkla çalışmalarımda fontlardan destek alıyorum. Ancak font kullanırken yapılan en büyük hata birkaç font birden kullanmaktır. Sade ve basit kuralını logonun her aşamasında hatırlamak gerekiyor. Yazı odaklı logo tasarımlarında font seçimi yaparken farklı font seçeneğini iki ile sınırlı tutmak gerekiyor. Bir veya iki farklı font kullanmak normal ve kabul edilebilir bir durumken ikiden fazlası logonun karmaşık ve kararsız gözükmesine sebep olur. Güçlü bir vurgu için en fazla iki font kullanılmalıdır.

Yorumlara kapalı.